perjantai 13. joulukuuta 2013

Prick-testi

Viime viikolla tuli vihdoin käytyä noissa allergiatesteissä. Olin varannut ajan jo joskus alkusyksystä ja lähinnä vain oman mielenrauhan vuoksi. Viimeksi testejä on tehty 96-vuonna, joten oli aikakin selvittää onko asiat muuttuneet lapsuuden ajoista.

Tuolloin olin ottanut reaktiota koivusta, tomaatista, kiivistä, porkkanasta, herneestä, omenasta, kaikista kotimaisista viljoista, maidosta ja munasta.
Alakoulussa olin monesti viikkoja syömättä jotain tiettyä ruoka-ainetta kun koitettiin selvittää että auttaisiko se todenteolla. Lopulta sitten päädyttiin aina palaamaan kaiken syöntiin, enkä kyllä muista että olisi sen suurempia reaktioita tullutkaan perus ruoka.aineista.
Eikä viime vuosina siitepölykaudetkaan ole olleet mitenkään ihmeellisiä.

Nykyäänhän ei enää edes suositella allergisoivien asioiden täydellistä välttämistä, jos ne eivät uhkaa henkeä vaan on parempi aina välillä altistua jotta vastustuskyky tottuisi allergeeneihin.

Tästä löytyy artikkelia aiheesta  KLIK

Uusissa testeissä tehtiin monta sarjaa ja pahimmat allergiaa aiheuttavat löytyivät perussarjasta. Reaktiopaiseen koosta (mm) katsotaan sen reaktion vahvuus ja oliko se nyt niin että alle 4mm ei ole kummoinenkaan.

Koivu  7mm
Terveleppä  5mm
Timotei  7mm
Koira 4mm
Kissa 6mm
Hevonen 6mm

Ruoka-aineista:

Soijapapu (sellaisenaan) 3mm
Ohrajauho  4mm
Vehnäjauho  5mm

Siemen-, Lisäaine-, maustesarja-, raakavihannes- ja hedelmäsarja näyttivät kaikki 2mm reaktiota, mutta lääkäri sanoi että siitäkin suurin osa oli omaa ihon herkkyyttä.
Todettiin että minulla on kosketusallergiaa ja siihen tuli nyt 30 päivän allergialääkekuuri.

Eläimet on nykään pahimmat allergisoivat, mutta omia koiria on silti ollut jo kohta 14 vuoden ajan, eikä näistä ole tullut kummemin mitään reaktiota. Välillä saattaa nenä kutista kun harjailee mutta sekin johtuu vain siitä että hilse pöllyää.
Saa kyllä olla onnellinen ettei tuon pahemmin oli mitään ruoka-aine tai pölyallergioita vaan voi rauhassa syödä lähes mitä vain.


Koira saa jatkossakin olla sängyssä

Ei kommentteja: