lauantai 28. syyskuuta 2013

Kokeilussa Gluteeniton

Kyseessä on eri kauppojen gluteenittomien tuotteiden testaaminen ja arviointi.

Olen aina pitänyt ruoasta, sen mausta, koostumuksesta ja kokonaisuudesta. En väitä että makuaistini olisi mitenkään hienostunut tai tarkka, mutta tiedän mistä pidän ja mistä en.
Keliakian puhkeamisen myötä sitä ensin ajatteli että nyt syödään vain jotain riisistä tehtyjä pahvinpaloja, eikä koskaan saa kokea tuttuja makuelämyksiä.

Väärässä olin.

Usealla eri valmistajilla on tarjottavanaan valmistuotteita ja ainesosia moneen eri lähtöön.
Hintaluokka on suhteellisen korkea, mutta ajattelin että haastan itseni ja alan kokeilemaan eri tuotteita sillä suurinpia virheitä elämässä on juuttua tuttuun ja turvalliseen, vaikka voisi yllättää itsensä positiivisesti ja avartaa maailmaansa.

Ensimmäisenä vuorossa Sunnuntai kaura-porkkanasämpylät:



Gluteeniton, laktoositon, maidoton, munaton.
Hinta 3-4 euron välillä.

Ainekset:
Vesi, kaurajauho (32%), perunatärkkelys, porkkanaraaste (10%), rypsiöljy, sokeri, polydekstroosi (ravintokuitu), sakeuttamisaineet (E440, E415, E464), nostatusaineet (E575, E500), hiiva, suola, emulgointiaine (E471), riisijauho.


 Ravintosisältö (100g)

  • Energiaa                      870kj/ 210kcal
  • Rasvaa                         4,8g
  •   Josta tyydyttynyttä    0,4g
  • Hiilihyraatteja             36g
  •   Josta sokereita           2,6g
  • Ravintokuitua              3,5g
  • Proteiinia                     2,9g 
  • Suolaa                          1,0g


Ensimmäisen pussin sain äidiltäni tuomisena ja olen ainakin läheisen s-marketin pakastehyllyltä noita bongannut. Eiköhän niitä melko hyvin löydy useastakin kaupasta.
Pakasteleivissä on vain se huono puoli, että tila loppuu hyvin nopeaan kesken. Pitäisi saada tilaa marjoille ja kaikille muille pakasteille, joten ei voi kerralla pitää paljoa leipävarastoja tuollaisen perinteisen jääkaappipakastimen tiloissa. Muutenkin nuo pakkauskoot ovat harmillisen pieni. Tuossakin vain neljä kappaletta. Kuusi olisi ollut jo luksusta, vaikka hinta vähän nousisikin.

Ensimmäistä kertaa kun otin leivän pakkasesta ja heitin mikroon niin kyllä ihan puolessa minuutissa lämpeni ja oli todella pehmeän ja kuohkean oloista, sekä tuoksui hyvälle.


Jäinen


 
Mikrosta tullut



Kasasin voileivän voineen, juustoineen ja kasviksineen ja maistoin.
Tuttuun tapaan hieman hiivainen maku paistoi lävitse, mutta täytyy sanoa että en ole aikaisemmin maistanut gluteenitonta leipää joka olisi niin lähellä ns.tavallista vehnäsämpylää.
Todella pehmeä ja hyvä kokonaisuus, sekä yksittäisen leivän koko on hyvä. Lisäksi koostumus oli kiinteä eikä leipä hajonnut käsiin, kuten useasti käy. Olen ostanut muutaman kerran uudestaan ja tulen jatkossakin syömään.
Ainoa miinus tulee hieman teollisesta mausta, mutta hyvillä täytteillä sen saa piiloon ja saa nauttia leipämäisestä leivästä.


Ei kommentteja: