keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Hellettä ja koomailua

Viikonloppuna tuli touhuttua niin paljon kaikkea fyysistä, että on jäänyt blogin päivittäminen ihan kokonaan. Alkuviikko meni kurssilaisten kanssa pesäpalloillessa ja pyöräillessä ja tähän kun lisättiin päivittäisen koiran lenkit niin nukahdin jo ilta kahdeksalta enkä ole jaksanut siirtää kuvia koneelle tai tehdä ylipäätään mitään. Niin vanhus olo :D
Lauantaina olin miehen kanssa potkimassa palloa jokusen tunnin ja sunnuntai aamusta sitten lähdimme jo kuuden aikoihin minun mummolaa kohti isäni kyydissä. Noukittiin eno mukaan matkan varrelta ja yhdeksän aikoihin oltiinkin jo pihatöissä.

Mummolani sijaitsee 150km matkan päässä ja on joskus 20-30-luvulla pystytetty maatila, peltoineen ja metsineen. Mummo asuu vielä yksin kotona, vaikkakin saa apuja arkeen. Pinottiin isoa puukasaa, ajeltiin nurmikoita, istutettiin perunaa ja yrttejä peltoon. Ehdittiin jopa järvelle kalaan ja vaikka tulle piti olla huonolla puolelle jolloin ei yleensä tule kalaa niin sillä kertaa nappasi ja hyvin. Saatiin jotakuinkin 13 isompaa ahventa ja yksi kilonen hauki otettiin isän kissalle ruoaksi.
Kädet ottivat hyvin rusketusta järvellä ja jäänyt t-paidasta kunnon rajat. Pitäis varmaan koittaa tasoittaa niitä jälkiä kesän mittaan.

Onkimaoillakin oli kokoa:

  




Pihasta löytyy tälläinen hyvin hyvin vanhan mallinen grilli, joka seisoo ihan tassuilla :D Joskus koitin netistä etsiä tietoa että missä olisi valmistettu ym. mutta eipä mitään selkeää oikein löytynyt. Saman tapaisia grillejä ja kaminoita on kuitenkin ollut aika yleisesti käytössä eripuolilla eurooppaa.
Savustettiin ahvenet tuossa.




Aikaisemmin päivästä keräiltiin kuusenkerkkiä ja voikukkia, jotka ovat olleet aikoinaan yleisemminkin käytössä  suomalaisessa ruokakulttuurissa. Nykyään näitä ei juuri ollenkaan käytetä, eikä kukaan pahemmin arvosta ihan pihan yrttejä mausteina.
Ollaan miehen kanssa parina vuotena perehdytty enemmänkin luonnon yrtteihin ja niiden käyttöhin, joten tuli taas kerättyä kaikkea.

Arktiset aromit- sivusto on sellainen jota suosittelen ihan kaikille kokkauksesta kiinnostuineille.

Tässä on voikukkia, voikukan silmuja ja kuusenkerkkiä. Mies otti silmut paistettavaksi ja kerkät keitettäväksi siirapiksi, joten en noista tekovaiheista nyt saanut kuvia kun en ehtinyt sanomaan, mutta omalle parvekkeelle otin kukat kuivumaan ja nyt kolmen päivän jälkeen ne pitäis jauhaa maustejauheeksi.





Ei kommentteja: